RUDIS gradi svojo prvo sončno elektrarno v Sloveniji

Predvidena nazivna moč elektrarne je1,5 MW(p) in bo po izgradnji ena večjih sončnih elektrarn v Sloveniji, ki bo prispevala k znižanju onesnaženosti okolja s proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije

www.eu-skladi.si

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi Trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja, prednostne naložbe Spodbujanje proizvodnje in distribucije energije, ki izvira iz obnovljivih virov, specifičnega cilja Povečanje deleža obnovljivih virov energije v končni rabi energije.

RUDIS je v novembru letos pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje za izgradnjo sončne elektrarne na Blatah.

Lokacija bodoče sončne elektrarne je na bivšem dnevnem kopu Rudnika Trbovlje – Hrastnik nad Hrastnikom (opuščena rudniška deponija). Lokacija je z občinskim prostorskim načrtom Občine Hrastnik določena za energetsko dejavnost – postavitev sončne elektrarne.

Na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja bomo v družbi RUDIS še letos pričeli z aktivnostmi za izgradnjo elektrarne, to je z izdajo naročil za opremo, kot tudi z izvedbo del na lokaciji, če bodo to zimske vremenske razmere dopuščale.

Sončna elektrarna Blate je talna sončna elektrarna, v katero bo vgrajeno 2.600 monokristalnih panelov nazivne moči 600 W. Površina panelov sončne elektrarne znaša 6.500 m2. Ocenjena vrednost investicije je 1,3 milijona evrov.

Priklop elektrarne na omrežje družba RUDIS načrtuje v tretjem kvartalu 2022. Proizvedena električna energija se bo v celoti oddajala v elektro distribucijsko omrežje.

Navedena sončna elektrarna bo že druga sončna elektrarna družbe RUDIS. S svojo hčerinsko družbo LLT Kosova je RUDIS postavil prvo sončno elektrarno na Kosovu in tudi pridobil feed-in tarifo za oddano električno energijo v energetsko omrežje Kosova.

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Sprejmi piškotke Kaj so piškotki?