Hladilni sistem novega 600 MW Bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj

Z izvedbo 164 m visokega hladilnega stolpa je Rudis zgradil enega najzahtevnejših gradbenih objektov, ki so se v zadnjem času gradili v Sloveniji

Za zanesljivo energetsko oskrbo Republike Slovenije je v Termoelektrarni Šoštanj zgrajen nov energetski Blok 6, moči 600 MW. Gradnja Bloka 6 je bila obsežna, zato je naročnik razpis razdelil na več zaključenih celot (LOT-ov). Poleg izgradnje naprave za razžveplanje dimnih plinov je Rudis pridobil tudi izgradnjo hladilnega sistema Bloka 6, kot vodilni partner v konzorciju z nemškim partnerjem SPX Cooling Technologies GmbH. Naloga hladilnega sistema je odvod toplote iz parnega krožnega procesa in drugih delov Bloka 6 v okolico. Očiščeni dimni plini so iz naprave za razžveplanje dimnih plinov po dimovodnem kanalu premera 8 m speljani naravnost v hladilni stolp.

Višina stolpa 164 m, spodnji premer 100 m, minimalna debelina stene 18 cm

Zaradi specifičnosti objekta, visok je 164 m, spodnji premer znaša 100 m, minimalna debelina stene pa je samo 18 cm, je bila izdelava projektne dokumentacije, izvedba temeljev in gradnja stolpa izredno zahtevna, tudi zaradi zelo raznolike sestave tal, velikih potresnih faktorjev, interferenčnih vplivov vetra, VGB zahtev,...

 

Naročnik:
Termoelektrarna Šoštanj
Zgrajeno:
2015
Obseg del:

Izgradnja hladilnega sistema Bloka 6

Tehnologija:

Odvzem toplote, ki se odvaja v okolico preko hladilnega stolpa, omogoča hladilna voda, ki prevzame toploto iz kondenzatorja, hladilnikov zaprtega hladilnega sistema, vakuumskih črpalk in hladilnikov step-up transformatorjev. Tako segreta voda se ohlaja v hladilnem stolpu, kjer se v področju pršišča razprši v drobne kapljice, te pa ohlaja zrak, ki potuje skozi hladilni stolp v nasprotni smeri pretoka razpršenih kapljic.

Projekt hladilnega sistema sestoji iz dveh povezanih delov, in sicer hladilnega stolpa z opremo ter črpališča s hladilnimi cevovodi. Na grobo lahko hladilni sistem razdelimo na sledeče sklope:

  • hladilni stolp z naravnim vlekom, ki je zasnovan kot monolitna hiperbolična železobetonska lupina, ki služi za ohlajanje tople hladilne vode in odvod očiščenih dimnih plinov v zrak,
  • dve glavni hladilni črpalki, ki črpata hladno vodo skozi kondenzator v hladilni stolp in sta locirani v glavnem turbinskem objektu,
  • cevovodi, po katerih se pretaka hladilna voda,
  • opremaza mehansko čiščenje vode iz  hladilnega stolpa in
  • dimovodnikanal premera 8 m v skupni dolžini 115 m;dimovodni kanal vstopa v hladilni stolp na višini cca. 50 m.

 

Opis del:

Pogodba je bila z naročnikom podpisana v februarju 2010 po principu »na ključ«, razen temeljenja (princip enotnih cen).

Rudis je pričel izvedbo projekta s fazo načrtovanja. Izdelal je celotno PGD dokumentacijo in v imenu naročnika pridobil gradbeno dovoljenje. Gradnja hladilnega stolpa, vključno s temeljenjem, je bila izvedena od aprila 2011 do maja 2012.

Vsa dela na hladilnem sistemu Bloka 6 TEŠ (antikorozijska zaščita lupine hladilnega stolpa in montaža opreme hladilnega stolpa) so bila zaključena do jeseni 2013, prevzem objekta s strani naročnika je bil izveden v letu 2015, ko je začel 600 MW Blok 6 redno obratovati.

 

Tehnični podatki:
  • toplotna obremenitev: 637 MW
  • pretok hladilne vode: 61.000 m3/h
  • premer hladilnega stolpa: 100 m
  • višina hladilnega stolpa: 164 m
  • pretok dimnih plinov: 2.240.000 Nm3/h
Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?