Naprava SPTE 2 v Toplarni Polaj Trbovlje

V Toplarni Polaj je Rudis v letu 2009 izvedel že drugo kogeneracijo s plinskim motorjem z izhodno močjo 3.039 kW električne energije in 2.937 kW toplotne energije. Prvo kogeneracijo za sočasno proizvodnjo toplotne in električne energije v tej toplarni je Rudis izvedel v letu 2006, v letu 2008 pa še hranilnike toplote za optimizacijo delovanja toplarne.  

Soproizvodnja toplotne in električne energije, ali na kratko kogeneracija, in na to vezano daljinsko ogrevanje se vse pogosteje pojavlja kot alternativna možnost pokrivanja energetskih potreb.

V času, ko svetovne potrebe po energiji rastejo, viri pa so vedno bolj omejeni, sta varčevanje z energijo in njena učinkovita raba pomembnejša kot kadarkoli doslej. S takšno soproizvodnjo dosežemo večji izkoristek goriv in s tem manjšo obremenitev okolja, kar je z narodnogospodarskega vidika izredno pomembno. Postrojenja za sočasno proizvodnjo toplote in elektrike, v zadnjem času pa tudi hladu, so Rudisovi ciljni projekti za bodoče trženjske aktivnosti.

Naročnik:
Javno podjetje Komunala Trbovlje d.o.o.
Zgrajeno:
2009
Obseg del:

Projektiranje, dobava in montaža strojne in elektro opreme, izvedba gradbenih del, sistem računalniškega nadzora, preizkusni zagon, izdelava navodil za vzdrževanje in obratovanje naprave, šolanje osebja.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?