RUDIS izvaja remontna dela na treh elektrarnah v Posočju

Družba RUDIS je z naročnikom Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. podpisala pogodbo za rekonstrukcijo mHE Podselo in pogodbo za izvedbo remonta v HE Doblar 2 in mHE Plužna

Z večanjem deleža razpršenih obnovljivih virov energije (še posebej energije sonca in vetra) postaja načrtovanje prožnosti pri proizvodnji in odjemu električne energije vse bolj pomembno.

Hidroelektrarne so pomemben člen pri zagotavljanju neprekinjenega napajanja porabnikov v Republiki Sloveniji.

Rekonstrukcijska dela v hidroelektrarni Podselo vključujejo dobavo novega agregata s kaplan turbino, sesalno cevjo in asinhronskim generatorjem, dobavo in montažo cevovoda in vzporednega izpusta s pripadajočimi gradbenimi deli, postavitev energetskih omar ter rekonstrukcijo obstoječe hidravlične enote in vstopne rešetke.

Dela so v polnem teku, rok za dokončanje vseh del je prvi kvartal 2022.

V HE Doblar 2 obratuje agregat že od leta 2001. Na agregatu so bile opravljene redne letne revizije, remont agregata pa ni bil opravljen. Remont, ki ga bo izvedel RUDIS, vključuje ugotovitev stanja opreme, preverba delovanja po specifikacijah, odprava morebitnih napak in zagotovitev nadaljnjega varnega in zanesljivega obratovanja elektrarne.

MHE Plužna je elektrarna derivacijskega tipa. Remont generatorja v elektrarni zajema demontažo generatorja in izvedbo vzdrževalnih del na statorju in rotorju, dobavo novih segmentov ležajev, montažo generatorja po izvedenih sanacijskih delih ter spuščanje v pogon.

Dela bodo zaključena do konca septembra letos.

Fotografije: Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Sprejmi piškotke Kaj so piškotki?